Відбулася Міжнародна конференція «Органічна переробка та збут. Київ 2011» (ДОДАНО СПИСОК УЧАСНИКІВ ТА МАРКЕТИНГОВЕ ДОСЛІДЖЕННЯ!)

01 листопад 2011

27 жовтня 2011 року у рамках виставки «Весь Світ Харчування Україна 2011», що проходила на Броварському проспекті у Києві,  вже втретє відбулася Міжнародна спеціалізована конференція «Органічна переробка та збут. Київ 2011».  

Організаторами заходу традиційно виступили: Асоціація виробників органічної продукції «БІОЛан Україна», Дослідний інститут органічного сільського господарства FiBL, Посольство Королівства Нідерландів в Україні, Гримко Трейд Холланд. Конференцію підтримали: Швейцарська Конфедерація, Посольство Франції в Україні, Міжнародна виставка-патрнера World Food та сертифікаційний орган «Органік Стандарт».

Сьогодні експерти ринку відмічають активний ріст попиту на органічні продукти в Україні. Така тенденція сформована як загальносвітовою тенденцією здорового способу життя, так і заходами, які проводять учасники органічного ринку. Однак, вітчизняний органічний ринок все ще має важливі завдання для вирішення: виробники переважно займаються виробництвом органічної сировини, і лише одиниці з них мають переробку, для того, щоб у результаті мати готовий продукт.

Щоб прискорити цей процес, в Україні щороку проводиться спеціалізована конференція «Органічна переробка та збут». Цей захід є платформою для отримання знань, адже формат заходу передбачає виступи провідних експертів у певній галузі (виробництво олії, молока, чаю тощо), обмін досвідом та найкращими практиками, подальше обговорення.

Актуальність заходу у своїх вітальних словах підкреслив Гуідо Бельтрані, директор Швейцарського бюро співробітництва в Україні: «Україна визнала потенціал органічного сільського господарства (тут варто згадати виступ Президента Януковича в США, тему органічного виробництва на конференції в Ялті). І згідно з державною програмою органічне виробництво повинно досягти 10% загального сільськогосподарського виробництва протягом наступних років. Ми сподіваємося, що наші спільні зусилля зроблять внесок у досягнення цих амбіційних цілей».

Мейвес Браувер, радник з питань сільського господарства Посольства Королівства Нідерландів в Україні: «Особисто я вважаю, що перспективи для органічного виробництва в Україні дуже позитивні. Основою успіху та збалансованого розвитку органічного сектору, перш за все, є впровадження виваженої стратегії. Інституційне середовище (у тому числі дослідні, освітні та наукові установи), розвиток системи постачання та ринку (таких інструментів як маркетинг, комунікації тощо) є визначальними і потребують належної уваги в цій стратегії. Вона повинна привести до стабільної та прогнозованої політики на кілька років, яка буде зосереджена на довершеній системі постачання, що сприятиме не тільки сільськогосподарському виробництву, а й розвитку переробки та маркетингових каналів. Не в останню чергу стратегія повинна бути підтримана на найвищому рівні із залученням профільного міністерства».

Голландські та швейцарські інституції вбачають потенціал в українському органічному ринку (як внутрішньому, так і зовнішньому), тому підтримали проведення конференції, щоб досягти цілей та допомогти Україні інтегруватися у європейську спільноту на рівні сусідніх країн.

Докладний аналіз вітчизняного ринку органічних продуктів провела Наталія Прокопчук, координатор проекту «Сертифікація в органічному сільському господарстві та розвиток органічного ринку в Україні», FiBL. 

Василь Пиндус, голова Правління Асоціації "БІОЛан Україна", представив звіт діяльності Асоціації  у просуванні органічного виробництва.

У якості доповідачів на конференцію «Органічна переробка та збут. Київ 2011» було запрошено експертів із Нідерландів, Франції та Чеської республіки, які поділилися своїм досвідом та знаннями з органічного виробництва, ілюструючи їх яскравими успішними прикладами.

Так, наприклад, голландський підприємець Доуве Монсма разом з іншими фермерами вирощує та попередньо обробляє цукрову кукурудзу, а потім продає частину своєї продукції на консервний завод у своєму регіоні. Його виступ був наочним прикладом того, як виробники та переробники в Нідерландах працюють разом. 

Вайнанд Секкел представляв добре відомий  Вагенінгенський університет та дослідницький центр (Нідерланди) і розповів яку роль відіграють дослідження та інновації в Голландії, а особливо в переробці та маркетингу органічних продуктів.

Широке обговорення викликав виступ Томаша Мітачека, засновника компанії «Зоннентор» (Чеська Республіка): кожна ланка його виробничого ланцюга (150 постачальників сировини з усього світу) зберігає принципи органічного виробництва та сталого підходу до життя. Сьогодні органічні чаї «Зоннентор» продаються у більш, ніж 40 країнах. Найбільшими ринками є Німеччина, Австрія, Швейцарія, США та Італія.

Про органічний сектор у Франції та співпрацю фермерів з урядовими організаціями розповіла Анаіс Ріффіод, представниця офіційного органу при Міністерстві аграрної політики Франції, який підтримує розвиток органічного виробництва. 

Яким чином Україна може застосувати цей досвід, які найкращі практики можна перейняти, та чого бажано не робити, порадив Анрі Барнабо, Технічний радник при Міністерстві аграрної політики та продовольства України

Низку запитань викликав виступ Ксенії Гладченко, менеджера з якості сертифікаційного органу "Органік стандарт" щодо особливостей сертифікації переробки та маркетингу органічної продукції.

Цього року участь у конференції взяли 166 осіб з Чернівецької, Донецької, Київської, Кіровоградської, Дніпропетровської, Вінницької, Волинської, Одеської, тернопільської, Херсонської, Сумської, Львівської, Рівненської, Чернігівської, Черкаської, Харківської, луганської областей, а також АР Крим. Крім того, у залі були присутні представники Польщі, Грузії, Німеччини, Нідерландів, Франції, Чеської республіки, Швеції, Російської Федерації та Естонії. Серед учасників були представлені І маленькі сімейні господарства, і великі виробники, неурядові організації та науковці, які отримали чудовий шанс навчитися чомусь новому, дізнатися про тенденції галузі та знайти практичні рішення, які допоможуть у заснуванні нового бізнесу або покращать вже існуючий.

Фотографії з конференції можна переглянути тут

Презентації з конференції "Органічна переробка та збут. Київ 2011" можна завантажити, перейшовши за посиланнями, наведеними нижче. Зробивши це, у вас з'явиться сама презентація та зелена кнопка Download внизу вікна. Сміливо тисніть.

Презентації додаватимуться по мірі згоди їхніх власників на публікацію.

"Особливості сертифікації переробки та маркетингу органічної продукції", Ксенія Гладченко, менеджер з якості, сертифікаційний орган «Органік стандарт»

"Як дослідження можуть прискорити розвиток органічного сектору в країні і допомогти виробникам задовольними потреби переробників та споживачів органічної продукції", Вайнанд Секкел, координатор досліджень органічного рослинництва та управління ґрунтом, Стале виробництво у сільському господарстві та харчових системах, Вагенінгенський університет та дослідницький центр, Нідерланди

"Огляд органічного ринку Франції", Анаіс Ріффіод, Французька Органічна Агенція (офіційний орган при Міністерстві аграрної політики Франції, який підтримує розвиток органічного виробництва), Франція 

"Голландський досвід у співпраці, попередній переробці та консервації органічних продуктів", Доуве Монсма, "Наутілус шугар корн", Нідерланди

"Досвід створення органічного ринку з точки зору виробника та трейдера"Томаш Мітачек, засновник компанії "Зоннентор" (виробництво органічного чаю), Чеська республіка

"Збут органічної продукції. Аналіз потреб споживачів", Анастасія Ле Хак, мережа магазинів натуральної і органічної продукції "НатурБутік"

"Marketing research "Organic Processing in Ukraine" by Natalie Prokopchuk and Tobias Eisenring, Research Institute of Organic Agriculture (FiBL), Swiss-Ukrainian Project “Organic Agriculture Certification and Organic Market Development in Ukraine” financed by Swiss Confederation

Нижче ви знайдете список учасників конференції "Органічна переробка та збут. Київ 2011" та їхні контакти.

Participants List_updated